18 Mar 2016

Update: verbetering in btw-uitzonderingen toepassen

Update: verbetering in btw-uitzonderingen toepassen

Zopas hebben wij een update gedaan aan de onFact software waardoor het eenvoudiger wordt om btw-uitzonderingen toe te passen. Wanneer u een factuur wil opmaken met verlegde btw aan (buitenlandse) medecontractant kunt u dit vanaf nu in één enkele instelling specificeren. De nieuwe instelling is zowel te vinden bij het aanmaken van een klant als bij het aanmaken van een document. Wanneer u voor een bestaande klant een nieuw document aanmaakt wordt dit automatisch overgenomen maar u kunt deze instelling ook toepassen wanneer u een document opmaakt voor een nog niet bestaande klant.

Er zijn 6 keuzemogelijkheden voor de nieuwe instelling:

  • “Standaard btw-tarief”: dit is de standaard keuze voor dit veld en zorgt ervoor dat alles blijft zoals voor de update. U kunt per lijn een correct btw percentage toevoegen. Voor diegenen die vertrouwd zijn met boekhouding: dit komt overeen met vakken 01, 02 en 03 op de btw-aangifte.
     
  • “Diensten waarvoor de buitenlandse btw verschuldigd is door de medecontractant”: Deze instelling kunt u gebruiken wanneer u een factuur aanmaakt voor een bedrijf in een ander EU-land. In dit geval moet u geen btw aanrekenen en zullen de factuurlijnen op 0% worden gezet. Er wordt ook automatisch een wettelijke vermelding “btw verlegd” toegevoegd. Wanneer een geldig btw-nummer gevalideerd wordt uit een ander EU land zal deze instelling automatisch geselecteerd worden. Voor diegenen die vertrouwd zijn met boekhouding: dit komt overeen met het vak 44 op de btw-aangifte.
     
  • Diensten waarvoor de btw verschuldigd is door de medecontractant”: Wanneer de btw verlegd wordt naar de medecontractant kunt u kiezen voor deze instelling. De factuurlijnen worden  op 0% gezet en er wordt ook automatisch een wettelijke vermelding “btw verlegd” toegevoegd. Voor diegenen die vertrouwd zijn met boekhouding: dit komt overeen met het vak 45 op de btw-aangifte.
     
  • “Vrijgestelde intracommunautaire leveringen verricht in België en ABC-verkopen”: Ook in dit geval zal het btw-percentage van de documentlijnen op 0% gezet worden ongeacht eventuele andere instellingen. Op het document wordt de wettelijke vermelding “Vrij van btw, intracommunautaire levering, art. 138 Richtlijn 2006/112/EG” automatisch toegevoegd.  Voor diegenen die vertrouwd zijn met boekhouding: dit komt overeen met het vak 46 op de btw-aangifte.
     
  • “Andere vrijgestelde handelingen en andere handelingen verricht in het buitenland”: Ook hier zullen de productlijnen automatisch op 0% gezet worden maar u zal zelf (in de instellingen) de correcte wettelijke vermelding die van toepassing is, moeten toevoegen en aanvinken tijdens het aanmaken van een document. Voor diegenen die vertrouwd zijn met boekhouding: dit komt overeen met het vak 47 op de btw-aangifte.
     
  • “Handelingen onderworpen aan een speciale regeling”: Idem als vorig puntje.  Voor diegenen die vertrouwd zijn met boekhouding: dit komt overeen met het vak 00 op de btw-aangifte.

Deze uitbreiding moet het onFact gebruikers niet alleen makkelijker maken om speciale facturen of creditnota’s aan te maken maar staat ook in het teken van een versoepelde uitwisseling met boekhouders en boekhoudpakketten waar we in de toekomst meer updates zullen voor uitbrengen.

Probeer onze software gratis uit