04 Oct 2023

Vanaf 2026 verplichte e-facturatie tussen ondernemingen

Vanaf 2026 verplichte e-facturatie tussen ondernemingen

E-facturatie is reeds de norm bij het factureren aan de overheid, maar zal vanaf januari 2026 ook de norm worden bij facturatie tussen belastingplichtige ondernemingen (B2B). Als je reeds met onFact werkt, hoef je daarvoor je werkwijze niet te veranderen. Het volstaat om je aangemaakte facturen te verzenden via het PEPPOL-netwerk (inbegrepen in het betalend abonnement): wij zetten ze om in een e-factuur en bezorgen ze aan je B2B-klant.

Het overschakelen naar e-facturatie biedt ook aan jou als ondernemer niets dan voordelen. Je ontvangt e-facturen van jouw leveranciers rechtstreeks in onFact, ze worden 100% automatisch en correct uitgelezen, je kan ze vlot doorsturen naar je boekhouder en vanuit onFact betalen. Je hoeft niet langer op verschillende plekken je leveranciersfacturen te gaan verzamelen: je vindt ze gewoon in je verwerklijst in onFact.
 

E-facturen verzenden vanuit onFact

Om de verzending van e-facturen te realiseren kijkt de overheid naar aansluiting op het PEPPOL-netwerk. Via dit netwerk kan je eenvoudig e-facturen verzenden en ontvangen, van en naar alle aangesloten entiteiten (bedrijven en overheden). Het netwerk is Europees ondersteund en reeds geïntegreerd in onFact. Het enige wat je moet doen is je via je onFact-account op het netwerk aanmelden: dit gebeurt in twee kliks. 

Het aanmaken van een e-factuur verschilt niet van het aanmaken van een reguliere factuur in onFact. Aangezien je alle informatie reeds digitaal invult in het systeem, zet onFact achterliggend de gegevens om in een e-factuur. Je moet dus enkel bij de verzending kiezen voor de optie ‘Verzenden via PEPPOL’ om de e-factuur naar je bestemmeling te sturen. 

>> Lees hier hoe je je kan aanmelden op het PEPPOL-netwerk
 

E-facturen ontvangen in onFact

Zodra je als onderneming bent aangemeld op PEPPOL, kunnen leveranciers jou ook e-facturen sturen. Deze ontvang je in onFact automatisch in je verwerklijst van ‘Aankopen’. Aangezien alle informatie uit een e-factuur volgens standaarden gestructureerd is, zal deze bij de verwerking van de aankoop zo goed als volledig ingevuld zijn in onFact. Je hoeft enkel nog goed te keuren om de aankoop toe te voegen. Collega-ondernemers uitnodigen

Als onFact-gebruiker ben jij al helemaal e-factuur-klaar. Wil je ook van jouw leveranciers je facturen rechtstreeks in onFact ontvangen? Nodig hen dan uit voor onFact via de handige ‘Beveel onFact aan’ functie. Je kan er bovendien een mooie korting op je abonnement mee verdienen … 

Probeer onze software gratis uit