Blog

Het laatste nieuws over onFact

16 Apr
Wat betekent ‘Kleine ondernemingsregeling'?

16-04-2021

De zogenaamde btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen (‘kleine ondernemingsregeling’) is één van bekende stelsels van vrijstelling van btw. Een ondernemer of bedrijf komt voor de kleine ondernemingsregeling in aanmerking als het jaarlijks omzetcijfer niet meer dan 25.000 euro exclusief btw bedraagt.

De activiteit mag echter niet vallen onder de uitzonderingssectoren: dat zijn vooral activiteiten in de bouwsector zoals betegelen, schilderen, dakwerken, sanitair en andere. Val je wel onder dit stelsel, dan mag je geen btw aanrekenen, maar ook niet aftrekken. Je facturen vermelden dan verplicht "Bijzondere vrijstellingsregeling kleine ondernemingen”.

Btw-plichtig of niet?

Opgepast, het woord ‘vrijstelling’ op de factuur is geen vrijgeleide voor een losse administratie! Als kleine onderneming heb je voordelen zoals geen periodieke btw-aangifte, maar een aantal vergelijkbare regels moet je wel volgen net zoals een klassieke ondernemer of onderneming. Je moet facturen opmaken, ze bewaren volgens de geldende termijnen, een dagboek van je ontvangsten bijhouden, ...

Als vrijgestelde mag je natuurlijk geen btw aan je klanten aanrekenen. Het nadeel is dat je ook de btw op de facturen die jij ontvangt niet mag aftrekken. Je blijft trouwens btw-belastingsplichtig. Je moet dus een btw-nummer hebben en een aantal formaliteiten volgen zoals het indienen van de jaarlijkse klantenlisting.

Jaarlijkse klantenlisting via Intervat

De klantenlisting is een lijst van de Belgische btw-nummers van de klanten aan wie jouw bedrijf goederen heeft geleverd of diensten heeft verstrekt tijdens het vorige kalenderjaar. De lijst vermeldt enkel de klanten die meer omzet hebben opgeleverd dan 250 euro (excl. btw). Ook wie onder de kleine ondernemingsregeling valt, moet een dergelijke klantenlisting indienen. Zelfs een zogenaamde nihil-lijst moet neergelegd worden. Men spreekt van een dergelijke listing wanneer:

  • geen enkele klant aan wie je factureerde, over een Belgisch btw-nummer beschikt, OF
  • deze klanten wél over een Belgisch btw-nummer beschikken maar je jaarlijkse omzet per klant het bedrag van 250 euro niet overschreed.

De klantenlisting indienen indien kan in België makkelijk online, via Intervat.

Hulp nodig? Contacteer je btw-kantoor

Ben je niet helemaal zeker of jouw onderneming onder het stelsel van kleine ondernemingen valt, contacteer dan zeker je bevoegde BTW-kantoor. Verkeerd gebruik van een bepaalde btw-uitzondering kan je immers boetes opleveren. Informeer je dus goed over welk btw-stelsel voor jouw onderneming van toepassing is. Een goedbedoelde vergissing kan je een boete opleveren.

Klaar om efficiënter te werken?

Maak nu je account aan en creëer je eerste factuur in enkele minuten! De eerste 14 dagen zijn gratis en vrijblijvend zodat je op je eigen tempo kennis kan maken met de volledige functionaliteit van onFact.