Valuta

Wat betekent valuta?

De term ‘valuta’ of ‘munt’ verwijst naar het officieel geldig betaalmiddel van een land: denk aan de euro, de Amerikaanse dollar, Britse pond, Japanse yen, … Officiële valuta van landen zijn opgenomen in de gestandaardiseerde ISO 4217 lijst.

Nationale en vreemde valuta

Er is een onderscheid tussen de eigen of nationaal geldige valuta en vreemde valuta die per definitie enkel gelden in het betrokken buitenland (het meervoud is valuta of valuta’s). De relatie tussen verschillende valuta wordt uitgedrukt door de wisselkoersen. Die bepalen de verhouding om de ene valuta in de andere om te wisselen. Tussen sommige valuta ligt de wisselkoers relatief vast, dus de waarde van de ene uitgedrukt in de andere verandert dan weinig. Bij andere valuta zijn de veranderingen groot, zoals bijvoorbeeld tussen de euro en het Turkse Pond. Die waardeverhouding hangt samen met de sterkte van de economie waaronder de inflatie, met vraag en aanbod op de internationale markt, met de politieke situatie en andere zogenaamd macro-economische factoren.  

Valuta in onFact

onFact kan werken met verschillende valuta. Zo kan de factuur naar een Amerikaanse klant in US Dollar opgesteld worden. Ben je actief in Denemarken dan ja kiezen om te verkopen in euro, maar evengoed in Deense kroon. Wat een verkoper kiest hangt doorgaans samen met diens positie in de koop-verkoop relatie. Bij het aanmaken van een document in andere valuta, toont onFact steeds de actuele wisselkoers aan de gebruiker (wordt niet op de documenten naar de klant getoond). Op die manier zie je als verkoper rechtstreeks in de interface de bedragen in de referentiemunt en in de tegenwaarde in de valuta.