UBL-factuur

Wat is een UBL-factuur? 

UBL staat voor ‘Universal Business Language’ en is een standaard voor de opmaak van e-facturen (e-invoicing). Eenvoudig gesteld is een UBL-bestand de factuur volgens het xml-formaat. Soms spreekt men ook van ‘UBL-factuur’.

Waarom UBL-facturen gebruiken?

Factuurinformatie die ingedeeld wordt via de UBL-standaard, is meteen leesbaar en verwerkbaar door softwaretoepassingen. De factuur wordt ‘leesbaar’ voor een computer: door de vaste structuur van een UBL-factuur kan een dergelijk bestand dan zonder manuele handelingen ingelezen en verwerkt worden in bijvoorbeeld een boekhoudpakket.

Dit heeft natuurlijk duidelijke voordelen: geen risico meer op fouten, geen nodeloos kopieer- of tikwerk. De verwerking kan vaak ook veel sneller verlopen.

Uitwisseling met je boekhouder

Om UBL-facturen uit te wisselen met je boekhouder, heeft deze een boekhoudpakket nodig dat UBL-documenten aankan. Als je met een externe boekhouder werkt is de kans groot dat die momenteel met zijn boekhoudpakket dergelijke UBL-bestanden kan verwerken.

Via onFact kan je veel boekhoudprogramma’s rechtstreeks koppelen. Dat betekent dat je facturen, creditnota’s en aankopen automatisch doorgestuurd worden naar bv. ExactOnline of Yuki - ontdek hier alle boekhoudkoppelingen. Er zijn echter een aantal boekhoudpakketten die geen rechtstreekse koppeling voorzien. In dat geval kan jij je documenten uit onFact downloaden als UBL-bestand om ze door te sturen naar de boekhouder. Hij/zij kan deze dan inladen in het boekhoudpakket, waar ze grotendeels geautomatiseerd kunnen ingelezen en verwerkt worden.